Вершкове масло без вершків стало реальністю в Україні. Вже не перший рік після лабораторних досліджень фахівці наводять жахливу статистику – щонайменше дві третини вершкового масла на ринку – це фальсифікат. Про це повідомляють Факти.

Справжнє вершкове масло – це виключно продукт з молока. І виготовляти його згідно з державним стандартом в Україні дозволено лише чотирьох видів:

– масло екстра з жирністю вище 80% жиру;

– масло селянське з жирністю від 72,5% до 79% жиру;

– масло бутербродне, яке містить від 65% до 71% жиру;

– масло топлене.

Однак під виглядом вершкового в Україні продають що завгодно, але аж ніяк не справжнє масло. За 200 грамів вершкового “Білоруського” масла з жирністю аж 82% просять лише 20 грн.

Хоча етикетка запевняє, що це масло з чистих вершків, виконавчий директор Союзу споживачів України пояснює, що це підробка: “Вони зробили символіку Білорусі, але відношення до Білорусі воно ніякого не має. У Білорусі таке б не випустили за такою ціною.

Тут зазначили, що це Гомельська область, але це все робиться в Україні”.

На інших ринках українцям теж пропонують “Білоруське” і солодковершкове “Селянське”. Попри солідну упаковку, в його складі майже на 100% рослинний жир.

Це масло виготовляють в Таращанському районі Київської області. Ззовні підприємство схоже на звичайний будинок. Жодних натяків на потужне виробництво, відсутні лабораторії, цистерни з молоком та мийки для молоковозів.

Частину обладнання на підприємстві опломбувала нацполіція. Жінка, яка представилася охоронцем, каже, що була перевірка і виробництво масла на днях призупинили. Попри це, маслом із цього цеху продовжують торгувати у Києві.

Для контрасту під Києвом є невелика ферма, де теж роблять вершкове масло. Тут вже замкнений цикл – зі своїми коровами й козами і навіть маленьким музеєм.

Тут є старовинні столові ножі, ємності для зберігання та колекція усіляких приладів, за допомогою яких у старовину готували масло.

Працівниця Надія Трофимівна знає про вершкове масло все, адже займається цим вже 20 років.

“Якщо дістаєш масло із морозилки й починаєш його намазувати, а воно мажеться на булку, то значить, що це не натуральне масло. Адже натуральному маслу потрібен час, щоб воно розтануло, перед тим, як воно намажеться”, – пояснює Надія Трофимівна.

Річ у тім, що молочний жир швидко застигає, а плавиться повільно. На відміну від жиру рослинного, яким і зловживають.

Оскільки молока в Україні катастрофічно бракує, ціни на масло невпинно ростуть. Чим, власне, і користуються недобросовісні виробники, зваблюючи покупців дешевими підробками. При цьому такі виробники масла кримінальної відповідальності не несуть.

Максимум, що можуть зробити — зупинити їхнє виробництво на деякий час.

Для великих молочних гравців – це серйозна проблема, яка невдовзі може обернутися дефіцитом натурального масла.

12 зі 168 підприємств України підробляють молочку. Наприкінці 2020 року Антимонопольний комітет оштрафував 10 підприємств на понад 140 млн грн. Несумлінні виробники виготовляли суміші з невідомими складниками та при цьому називали продукт маслом. У деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягав 90-100%.

Від admin